Ενημέρωση
/
Δελτία Τύπου
/
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ:Διαβούλευση για την χερσαία περιοχή του Ολύμπου
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ:Διαβούλευση για την χερσαία περιοχή του Ολύμπου
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως «Εθνικού Πάρκου», το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 και θα είναι ανοιχτό για σχόλια στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=2664 μέχρι την 13 Οκτωβρίου 2011.
Για την συντονισμένη και αποτελεσματικότερη παρουσία των φίλων του Ολύμπου, στο διαδικτυακό διάλογο, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου καλεί εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της διαβούλευσης από την παραπάνω ιστοσελίδα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αντιπεριφέρειας Λάρισας antiper.lar@thessaly.gov.gr , καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προτίθεται να συμμετέχει στη διαβούλευση με συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση του Ολύμπου.
Στόχος του υπό διαβούλευση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία και η διατήρηση της φύσης και του τοπίου, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου τόσο στην περιοχή του ήδη θεσμοθετημένου από το 1938 Εθνικού Δρυμού Ολύμπου όσο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, και γεωμορφολογική της αξία και ιδιαίτερα για τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ορνιθοπανίδας, και της χλωρίδας στη χώρα μας.
O Όλυμπος, το μυθικό βουνό, αποτελεί το υψηλότερο και επιβλητικότερο βουνό της χώρας μας και χαρακτηρίζεται από τεράστια οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία. Στο μυθικό αυτό βουνό παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθιστώντας την μια από τις περιοχές με την σημαντικότερη βιολογική ποικιλότητα στην Ευρώπη.
Η προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βουνού, συμπεριλαμβανομένων των κύριων κορυφών που κυριαρχούν και χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο αξιόλογους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ελλάδας. Η προς θεσμοθέτηση περιοχή περιλαμβάνει τη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Επίσης, ο Όλυμπος είναι μία από τις δύο περιοχές της Χώρας μας ( η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη) που αναγνωρίζεται ως μέρος του Διεθνούς Δικτύου των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO (MAB).
Το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής, βάσει του Ν. 1650/86 «για την προστασία του περιβάλλοντος» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν. 3937/2011 «διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» προτείνεται για χαρακτηρισμό ως «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ».